Slimme brillen voor ondersteuning van blinde en slechtziende personen

 

In dit project ontwerpen, ontwikkelen en testen we applicaties voor “slimme brillen” (bijv. Google Glass). Eindgebruikers (blinde en slechtziende personen) worden direct betrokken bij de verschillende stadia van het ontwerp en ontwikkelproces. Veel slimme brillen verschijnen dit jaar op de consumentenmarkt voor een redelijke prijs. Ze beschikken over video, camera’s, spraakherkenning, GPS, oogbewegingsregistratie en bewegingssensoren, en bieden daardoor een scala aan mogelijke toepassingen.


In dit project doen we onderzoek naar de mogelijkheden en beperkingen van de huidige slimme brillen voor blinden en slechtzienden. We richten ons met name op ‘augmented reality’ waarbij extra beelden of andere informatie worden toegevoegd voor personen met gezichtsscherpte uitval en visuele veld defecten. De toepassingen van augmented reality onderzoeken we in het lab en in de echte buitenwereld met als doel gebruikers te helpen in dagelijkse persoonlijke, sociale en werk-gerelateerde situaties.



Dit project wordt gefinancierd door het InZicht programma van ZonMw en is een samenwerking tussen


  1. -Universiteit Twente, MIRA, Biomedische Signalen en Systemen


  1. -Universiteit Twente, CTITMedia/Communicatie en Organisatie


  1. -Radboud Universiteit Nijmegen, Donders Instituut, Biofysica


  1. -Koninklijke Visio


  1. -Bartiméus


  1. -Bartiméus Accessibility Foundation


  1. -Cinoptics Medical



Buimer, H.P., Bittner, M., Kostelijk, T., van der Geest, T.M. van Wezel, R.J.A., Zhao, Y. (2016). Enhancing emotion recognition in VIPs with haptic feedback. Communications in Computer and Information Science, 618, 157 -163.



Persbericht



Meer informatie Richard van Wezel  r.j.a.vanwezel@utwente.nl or r.vanwezel@donders.ru.nl

EnglishsmartglassesVIP_en.html