Een toon met een zeer hoge frekwentie zal het Basilair Membraan alleen voorin in trilling brengen, terwijl bij een lage toon de trilling alleen aan het einde van het membraan plaatsvindt. U kunt de effecten van de verschillende tonen (250 Hz, 1000 Hz en 4000 Hz, alsmede die voor een zeer kortdurende klap, laten zien door op de 'play' knop (links) te klikken.
1000 Hz: De trilling bereikt zijn maximale uitwijking ongeveer halverwege het Basilair Membraan; de haarcellen zullen daar dus het meest worden verbogen, en derhalve het sterkste electrische signaal afgeven. Alleen de auditieve zenuwen die uit die plek langs de Cochlea komen zullen daarom een signaal naar de hersenen doorgeven!
4000 Hz: Een hoge toon: de trilling bereikt zijn maximale uitwijking relatief voorin het Basilair Membraan
250 Hz: Een lage toon: de trilling bereikt zijn maximale uitwijking bijna achterin het Basilair Membraan
De klap: Het maximum van de trilling loopt nu langs het hele Basilaire Membraan, van voor naar achter, omdat dit geluid alle tonen tegelijkertijd bevat.
Een (sterk uitvergroot) aanzicht van de trilling van het Basilair Membraan voor een Hoge toon en lage toon zien we hieronder (U kunt door dubbelklikken op het plaatje de animatie starten):
Een hoge toon (8 kHz)
Een lage toon (400 Hz)